keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Hassan Blasim - Irakin Purkkajeesus

Tunnelma kirjan jälkeen: Mitä juuri tuli luettua? Tyhmä olo, kuin kirjailija yrittäisi sanoa jotain tärkeää, mutta en vaan tajua. Väkivalta tursuaa silmistä.

Irakin Purkkajeesus on Suomessa vuodesta 2004 asuneen irakilaissyntyisen Hassan Blasimin toinen novellikokoelma. Englannin PEN on palkinnut teoksen Writers in Translation Awardilla ja Blasimin ensimmäinen novellikokoelma, Vapaudenaukion mielipuoli, oli ehdolla Independent Foreign Fiction Prizen saajaksi.

Teos koostuu eripituisista novelleista, joista suurin osa sijoittuu Irakiin, mutta novelleissa istutaan myös suomalaisella kesämökillä sekä vastaanottokeskuksessa. Yhteistä novelleille on karu väkivallan kuvaus, erilaiset selviytymiskeinot absurdeissa tilanteissa sekä tarinoiden kerroksellisuus. Yhden novellin sisällä saattoi olla kaksikin muuta tarinaa, vähän kuten Tuhannen ja yhden yön saduissa tai vaikkapa Decameronessa.

Käsittelimme tätä kirjaa henkilökunnan lukupiirissä ja huomasimme, että kokonaisuuteen oli hankala tarttua. Kun on lukenut jotain täysin uudenlaista ja erilaista, on sitä vaikea asettaa mihinkään lokeroon. Teoksen kieltä pidettiin erinomaisena ja novelleja rehevinä kuvauksina, mutta jos keskittymiskyky ei ollut parhaimmillaan, novellin saattoi joutua lukemaan uudestaankin ymmärtääkseen siitä jotakin. Ja olipa mukana novelli, jota kukaan osallistujista ei ollut ymmärtänyt. Onko syy kulttuurillinen vai jokin muu? En osaa sanoa.

Pohdin lukiessani useassa kohdassa, havaitsenko tekstissä ironiaa tai satiiria vai pitäisikö teksti ottaa vakavasti. Sen verran pisteltiin ihmisiä pommeilla palasiksi. Novellien kertojat olivat myös lähes poikkeuksetta miehiä ja tarinat mahdollisine liioitteluineen sen mukaisia. Suosikkinovellikseni kohosi ehkä Tuhat ja yksi veistä, joka kertoi veitsiä kadoksiin ja sitten taas esiin taikovasta porukasta. Bisnes se on veitsibisneskin! 

Suosittelen kirjaa sotatilassa olevan ja vahvan uskonnon siivittämän maan arjen kuvauksena heille, jotka jaksavat lukea väkivallasta ja pystyvät keskittymään pieniin nyansseihin. Itse en pystynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti