sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Maria Turtschaninoff - Maresi. Punaisen luostarin kronikoita

Tunnelma kirjan jälkeen: Vahva feministinen lukukokemus. Tekee mieli alkaa silittelemään vuohia ja keräämään simpukoita. Hieman harmittavat perinteiset naisten myyttiset voimat.

Maria Turtschaninoffin Maresi on yksi osa kirjailijan luomaan fantasiamaailmaan sijoittuvasta kokonaisuudesta. Maresi voitti Finlandia Junior-palkinnon vuonna 2014 ja sen itsenäinen jatko-osa Naondel ilmestyi tänä vuonna. Maresin elokuvaoikeudet myytiin tällä viikolla englantilaiselle elokuvayhtiölle, joten teoksen filmatisointi on myös tulossa elokuvateattereihin.

Maresi on nuori nainen, joka asuu Luostarisaaren naisyhteisössä. Miehet eivät ole saarelle tervetulleita ja saari onkin monen naisen turvapaikka. Eräänä päivänä saarelle saapuu Jai, jolla on synkkiä kokemuksia menneisyydessään. Eipä aikaakaan, kun Jain isä saapuu saarelle vaatimaan tytärtään takaisin kotiin ja vihainen miesjoukko asettaa naisten yhteisön puolustautumistaidot koetukselle.

Teos on perinteistä keskiaikafantasiaa siinä mielessä, että naisten päätehtävät ovat vuohien kasvatus, kankaan värjääminen, pyykkien peseminen, hiusten letittäminen sekä erilaiset luonnonkiertoon liittyvät rituaalit. Toisaalta poissa ovat miekat ja velhot eikä teos sisällä vauhdikkaita seikkailuja vaan ennemminkin hidasta arjen kuvausta. Sukupuolten välinen valta-asetelma tuodaan kuitenkin selvästi esiin ja laivan ilmestyessä näkyviin jännite kasvaa kasvamistaan. Yllättävän brutaalit tapahtumat saivat minut hieman hätkähtämään, mutta lopulta ne sopivat teoksen juoneen mainiosti. Miesmiekkasankareiden jälkeen on vaihteeksi ihanaa lukea vahvoista naishahmoista!

Jos teosta pitäisi jostain kritisoida, naisten hallitsemat mystiset voimat miesten tikareita ja veitsiä vastaan tuntuivat hieman kuluneelta idealta. Onneksi Naondel-romaanissa tätä kuviota laajennetaan selkeästi.

Suosittelen teosta feministisen fantasian lukijoille yläkouluikäisestä alkaen sekä kauniin arkikuvauksen ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti