lauantai 24. syyskuuta 2016

Min Jin Lee - Free Food for Millionaires


Tunnelma kirjan jälkeen: Olen uinut saippuassa, joka puolella kuplii, mutta tiedän, että pääsen pian pois kylvystä.

Free Food for Millionaires on koreanamerikkalaisen Min Jin Leen vuonna 2007 julkaistu esikoisromaani. Teoksessa keskitytään kuvaamaan Koreasta Amerikkaan saapunutta Hanin perhettä sekä heidän lähipiiriään. Teoksen päähenkilö on Hanin perheen tytär, Casey Han, joka pyrkii elämässään eteenpäin vanhoillisen perheen, pettävän poikaystävän sekä hankalien työkuvioiden seassa. Sukupolvien välinen kuilu ja kulttuurien erot ovat teoksen pääteemoja.

Hankin kirjan esittelytekstin perusteella enkä osannut odottaa saippuamaista viihdekirjallisuutta. Teos keskittyy henkilöiden välisiin ihmissuhteisiin, joita puidaan milloin kenenkin kanssa. Häitä, raskauksia, keskenmeno, pettämisiä, seksisuhteita, raiskaus, pahoinpitely ja sukupuolitauti; kaikki parisuhteiden huiput ja karikot löytyvät tästä teoksesta. Välillä tuntui, kuin olisin katsonut telkkarista Kauniita ja rohkeita. Oman ripauksensa teokseen toi kuitenkin korealaisen ja amerikkalaisen kulttuurin vastakkainasettelu, mikä oli ehkä teoksen kiinnostavinta antia. Esimerkiksi vanhempien syvä uskonnollisuus näyttäytyy toisaalta yhteisöllisenä voimavarana mutta toisaalta raskaana taakkana nuorempien sukupolvien mielessä.

Kirja vilisi kalliita merkkivaatteita ja -huonekaluja, joita en tunnistanut ollenkaan. "She sipped her whiskey slowly and opened a book about Diego Rivera resting on the Giacometti coffee table" on hyvin teosta kuvaava lause. 

Meinasin jättää kirjan kesken, koska en ollut kiinnostunut teoksessa esitetyistä parisuhdeongelmista enkä teoksen henkilöistä. Päätin kuitenkin jatkaa ja onneksi jatkoin! Mitään suurta valaistumista en teosta lukiessani saanut, mutta toisaalta teksti oli helppolukuista ja sopivaa luettavaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Erinomaista kirjaa ei malttaisi jättää illalla kesken, tämän teoksen kohdalla ei ollut sitä ongelmaa :) Mitkään romaanin asiat eivät myöskään jääneet mietityttämään pidemmäksi aikaa.

Suosittelen kirjaa parisuhdedraamoista ja muodista pitäville, jotka tykkäävät myös hetkittäisistä tummista sävyistä teoksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti