lauantai 21. tammikuuta 2017

Brian R. Keating & Kim Long - Näin syntyy tee - tiedettä lehdistä

Tunnelma kirjan jälkeen: Haluan maistaa kaikkia teelaatuja! Antakaa teetä! Lisää teetä! Kenialaista vahvaa mustaa teetä ja satoja vuosia vanhojen teepuiden satoa!

Asun ihanan Nide-kirjakaupan lähellä ja pistäydyin siellä ennen joulua lahja-asioissa, mutta mukaan tarttui myös tämä kirja. Kaikki teehen liittyvä on kiinnostavaa ja tämä teos pureutui kiitettävän syvälle tee-elämyksen ytimeen.

Teoksen pääluvuissa käsitellään teepensasta, teen kemiaa, teen makua, teen ostamista ja säilyttämistä, perusteetarvikkeita sekä teen valmistusta. Monet asiat ovat epäammattimaiselle teeharrastajalle jo tuttuja, mutta uutta tietoa sain esimerkiksi siitä, miten kofeiini poistetaan teelehdistä, miten teen kasvupaikka vaikuttaa teen laatuun ja makuun ja miten teelehtiä kannattaa liikutella haudutuksen aikana. Pitäisi jatkossa muistaa myös nuuskutella teetä enemmän, sillä teellä on todettu olevan aromaterapeuttisia vaikutuksia muiden terveellisten vaikutusten lisäksi.

Eri maiden teekulttuureita ja -laatuja teos valottaa myös lyhyesti. Esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa teeseremoniat ja teelaadut eroavat varsin paljon toisistaan. Vain tutustumalla ja kokeilemalla voi löytää omat suosikkinsa. Kirja innostaa lähtemään hyvään teekauppaan avoimin mielin. Viime aikoina olen itse tykästynyt etenkin puerh-teehen, joka maistui ensimmäisellä maistelukerralla lähinnä hevosenlannalta eli maanläheiseltä... Myös japanilaisen ja korealaisen vihreän teen ruohomainen maku on tutustumisen arvoinen.

Teenviljely on iso bisnes ja pensaiden risteyttäminen ja kloonaus nykypäivää. On kuitenkin ihanaa ajatella, että jossain kasvaa vielä villinä satoja vuosia vanhoja teepensaita tai -puita, jotka tuottavat satoa omaan tahtiinsa. Myös teeturismi on uusi turismin muoto, sillä ihmiset haluavat päästä tutustumaan teeplantaaseille tai vanhoihin teemyymälöihin. 

Suosittelen teosta teestä kiinnostuneille nautiskelijoille, jotka haluavat syventää tietämystään. Kirjaa lukiessa on hyvä olla varattuna teetä viereen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti