sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Pauli Aalto-Setälä & Mikael Saarinen - Innostus. Myötämanipuloinnin aakkoset.

Tunnelma kirjan jälkeen: Missä naiset? Vähän tekisi mieli alkaa intoilla jostakin, mutta sitten alkaa laiskottaa.

"Suomeen tarvitaan lisää innostusta ja innostumisen osaamista." Näin meille kertoo teoksen takakansiteksti. Kirjoittajat ovat asiastaan ainakin innostuneita. Mikael Saarinen on yrittäjätaustainen lyhytpsykoterapeutti ja Pauli Aalto-Setälä innostava liikkeenjohtaja ja journalisti ja heidän intoilunsa käy selväksi kirjan sivuilta.

Teos koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäisessä käsitellään innostumista ja toisessa innostamista. Tekstin lomaan on myös istutettu myötämanipulointiharjoituksia, joita tekemällä innostustaan on mahdollista lisätä. Teos on helppolukuinen ja siinä on paljon esimerkkejä arkielämän innostujista ja innostajista. Naiset eivät ilmeisesti juuri innostu tai innosta, sillä naisesimerkkejä teoksesta on vaikea löytää. Lisäksi hetkittäinen menestyspuhe saa näkemään punaista.

Sana "myötämanipulointi" ärsyttää!! Miksei voi vain puhua innostamisesta? Koska kirjassa on myös paljon asiaa, on harmittavaa, että yksi sana antaa kokonaisuudelle niin negatiivisen sävyn.

Kiinnostavinta antia teoksessa olivat pohdinnat innostuksen erilaisista taustavaikuttajista ja siitä, mitkä ovat innostumisen mahdollisia esteitä. Esimerkiksi kontrollihakuinen henkilö haluaa usein hallita tilannetta ja innostuminen voi olla uhka hallinnan tunteelle. Jokaisella on kuitenkin taito innostua ja teoksessa on hyviä vinkkejä oman innostumisen kehittämiseen.

Myös "innostamisen positiivinen pyramidimalli" on minusta ihan pätevä kolmio (sivulla 91). Miten tuetaan toisen innostumista parhaalla mahdollisella tavalla? "Ei se kuitenkaan toimi" vai "Mahtava idea, kerro heti lisää!" :) Koska kaikki kohtaavat ja ovat itsekin välillä innon latistajia, teoksessa annetaan myös ohjeita latistajien kohtaamiseen ja siihen, kuinka säilyttää innostus latistavista tilanteista huolimatta.

Kirjassa paras asia oli kuitenkin sivun 20 mustavalkoinen haitaristin kuva ja sen kuvateksti: Matti Korva intoilee haitarin kanssa. Innostua ja intoilla voi siis mistä vaan ja se on ihanaa! Uusin oma innostukseni on Kuopion jääkiekkojoukkue Kalpa ja yhdessä intoilu tekee innostuksesta vielä kaksin verroin huipumpaa. Lisää innostusta maailmaan!

Suosittelen kirjaa sellaisille innostusta etsiville tyypeille, jotka pohtivat innostuksen olemusta tai joilta innostus on hieman kateissa. Menestyspuheelle vakavasti allergiset älköötte vaivautuko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti