lauantai 23. heinäkuuta 2016

Anne Enright - The Green Road

Tunnelma kirjan jälkeen: Voiko ihminen muuttua vanhana täysin? Ennalta-arvattavuutta oli juonessa. Kivaa henkilökuvausta. Irlannin vihreys ja kalliot ja paikannimet ♡ Toivottavasti osaan näyttää välittämistäni muuten kuin äksyilemällä.

Anne Enrightilta on ilmestynyt lukuisia romaaneja, joista muutama on suomennettukin. Mökin huonon netin takia en pääse etsimään tarkempia tietoja :) Hän on myös voittanut Man Booker -palkinnon ja The Green Road oli ehdokkaana Baileys Women's Prize for Fiction shortlistillä tänä vuonna.

Kirja kertoo Rosaleen- nimisestä perheenäidistä sekä tämän neljästä aikuisesta lapsesta. Kirjassa seurataan jokaista perheenjäsentä heidän elämänsä käännekohdissa ja lopuksi päästään seuraamaan heidän yhteistä jouluillallistaan. Kerronta ja ihmisten kuvaus on rikasta, ihmiskohtalot tavalla tai toisella rikkonaisia ja ainakin aluksi kaikkeen näyttää löytyvän yksi syypää.

En meinannut päästä kirjan mukaan alussa ja minun piti palata takaisin useamman kerran, kun en muistanut esiteltyjä hahmoja ja yksityiskohtia. Alun hankaluuksien jälkeen kirja lähti kuitenkin rullaamaan eteenpäin ja sitä oli ilo lukea. Vaikka välillä tapahtumat olivat turhankin dramaattisia eikä yhdelläkään henkilöllä mennyt kirjassa hyvin, henkilöiden kamppailuihin ja ihmisyyteen oli helppo samaistua. Loppuratkaisu antoi pohtimisen aihetta; voiko ihminen vapautua menneisyyden taakasta ja aloittaa uuden, hymyilevän elämän?

Jäin pohtimaan erityisesti vanhan äidin tapaa piikitellä ja äksyillä lapsilleen. Tuli mieleen oma ukkini, joka oli samanlainen ärähtelijä, vaikka selkeästi välitti jokaisesta perheenjäsenestään. Jos ei osaa käsitellä omia tunteitaan ja toiveitaan, usein seurauksena lienee kyvyttömyys olla iloinen ja ilmaista välittämistään. Kirja kuvaa tätä mielestäni hyvin.

Miinuksena pidän teoksen ennalta-arvattavuutta, etenkin joulun tapahtumia.

Suosittelen kirjaa kaikille dysfunktionaalisista perhetarinoista pitäville :) Kirja vilisee myös erilaisia merkityksiä, joten kirjauppoutuja löytää teoksesta paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti