lauantai 9. heinäkuuta 2016

Becky Chambers - The Long Way to a Small Angry Planet

Tunnelma kirjan jälkeen: Ihan Firefly-fiilis! Rotujen, tapojen, kulttuurien ja kaiken moninaisuus virkisti kummasti. Pienellä tavalla syvällistä, helppoa, hauskaa.

Teos on Becky Chambersin debyytti, jonka jatko-osa A Closed and Common Orbit on ilmestymässä lokakuussa 2016. Kirja ilmestyi ensin Kickstarter-rahoituksen saaneena omakustanteena, mutta innostuneiden lukijoiden määrä herätti myös kustantajan kiinnostuksen.

Kirjan alussa lähdemme nuoren Rosemary-nimisen ihmisen matkaan, joka pakenee menneisyyttään ja pestautuu avaruusalukselle töihin. Laivan miehistö/naisisto/oliosto on kirjava porukka ihmisiä, sianateja, aandriskeja ja grumeja. Erinäisten seikkailujen jälkeen laivan kapteeni saa tunnelointikeikan Galactic Commons -yhteisön ulkoreunalta ja kohtaaminen pienen, vihaisen planeetan kanssa koettelee kansojen rauhanomaista yhteiseloa.

Tykkäsin niin paljon lukea kirjassa esiteltyjen hahmojen ja kulttuurien moninaisuudesta! Jos sinulla on höyhenpeite, miltä tuntuu sulkasato? Entä jos kulttuurissasi pidetään normaalina monissa eri "rakkausryhmissä" elämistä ja ihmisille yleinen kahden yksilön välinen liitto tuntuu absurdilta? Hauskojen keskustelujen lomassa kirja käsittelee suuria teemoja kuten perhettä, ennakkoluuloja, tekoälyn ja ihmisyyden (oliouden) suhdetta ja yhden kulttuurin oikeutta määritellä asiat omalla tavallaan.

Kirja kyllä tuntui aika ajoin Firefly-sarjan kopiolta ja juoni hyppi lukujen välillä yhdestä palasesta toiseen. Kaikkea ei taustoitettu ihan niin paljon, kuin olisin toivonut. Silti kaikesta tästä huolimatta kirja oli positiivinen yllätys ja juuri sopivaa kesälukemista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti